fbpx

Nå er det høysesong for steinsprut

Våren er endelig her, og som kjent er våren også høysesong for glasskader og steinsprut. Steinsprut, også kjent som småsteinskader eller steinsprutskader, er et kjent fenomen og oppstår gjerne når snø og is smelter, virvler blant annet småstein opp og treffer frontruten.

Denne typen skader oppstår når småstein eller andre gjenstander blir kastet opp fra veibanen og treffer bilens karosseri, noe som kan føre til alt fra små riper til mer alvorlige skader som sprekker i frontruten. I denne artikkelen skal vi se på årsakene til steinsprut, risikoene det medfører, og tiltak for å forebygge steinsprutskader.

 

Årsaker til steinsprut

Steinsprut kan oppstå av flere årsaker, men det mest vanlige er når bilen kjører på grusete eller ujevne veier. Steinsprut er som nevnt, også et velkjent fenomen på våren når småstein eller løse gruspartikler sitter i vinterdekkene og kastet opp fra hjulene med betydelig kraft.

Andre årsaker til steinsprutskader inkluderer lastebiler som transporterer løs last som grus, stein eller sand. I tillegg kan værforhold som vind øke faren for steinsprut ved å blå løse gjenstander mot biler i bevegelse.

Ruteskift ved steinsprut

Kalibrering av førerassistentsystemer | FOTO: Erik Arnesen

 

Slik reduserer du risikoen for steinsprut

Antall steinsprutskader har mer en doblet seg de 20 siste årene. Årlig blir rundt 250.000 glasskader erstattet av forsikringsselskapene, viser tall fra bransjeorganisasjonen Finans Norge.

 
Til tross for at steinsprutskader ofte virker som en mindre bekymring sammenliknet med mer alvorlige trafikkskader, kan det likevel føre til kostbare reparasjoner. Noen av de vanligste skadene steinsprut forårsaker er:
 

  • Riper og lakkskader: Småstein som treffer bilens overflate kan forårsake riper og lakkavskalling, noe som på sikt kan føre til rustdannelser. Lakkskader er nemlig inngangsporten for rust og korrosjon. Skader som dette gjør jo også noe med bilens verdi.
  • Sprekker i frontruten: En annen konsekvens av steinsprut, er sprekkdannelse i frontruten. Selv en sprekk som i utgangspunktet var liten, kan forverres over tid, noe som igjen kan føre til dyre utskiftinger.

Uansett hvordan steinsprutskaden oppstår, er det viktig å få reparert skaden så raskt som mulig, før skaden får utviklet seg slik at ruten slår sprekker.

 

Forebygging av steinsprut og steinsprutskader

Til tross for at det er umulig å unngå steinsprut helt, finnes det likevel flere tiltak som kan redusere risikoen for steinsprut og steinsprutskader.

     

  • Hold avstand: Hold avstand til bilen foran, og være ekstra varsom rundt kryss og påkjøringer. Ligger man for tett på bilen foran vil selv småstein ha kraft nok til å lage betydelige skader.
  • Unngå overlappende trailere og lastebiler: Prøv å unngå å kjøre bak eller ved siden av store lastebiler eller trailere som kan kaste opp stein eller grus.
  • Bruk beskyttelsesfilm: En beskyttelsesfilm på bilens frontrute vil beskytte blant annet mot steinsprutskader. En slik film er tynn og kan også påføres andre utsatte deler som er utsatt for steinsprut, for eksempel panser og andre lakkerte overflater.
  • Monter skvettlapper: Skvettlapper vil ikke hjelpe din bil for steinsprutskader, men vil hjelpe bilene som ligger bak deg.
  • Reparer skader raskt: Hvis du oppdager steinsprutskader, sørg for å få dem reparert så snart som mulig for å forhindre at de forverres.

 
 

Steinsprut er som nevnt en vanlig utfordring for bileiere, men ved å være oppmerksom på årsakene, risikoene og forebyggende tiltak, kan man redusere sjansene for skader og sikre en tryggere kjøreopplevelse.

 

Steinsprut eller skadet frontrute? Vi reparerer dette til din Mercedes-Benz kostnadsfritt*

De fleste av dagens nye biler har førerassistentsystemer, hvor kameraer og sensorer er montert i frontruten. Vi har både rett kunnskap og riktig verktøy for å gjøre jobben. Vi sikrer at assistentsystemene fungerer som de skal etter reparasjon. I dag er bilruten en integrert del av det bærende karosseriet, som også bidrar til bilens sikkerhet på veien.

Har du fått steinsprut, reparerer vi skaden for deg helt kostnadsfritt*. Hvis hele frontruten må byttes, gjøres dette mot en egenandel. Vi tar i begge tilfeller hånd om forsikringsselskapet for deg.
 

*Gjelder ved delkasko / kaskoforsikring

Steinsprut eller skadet frontrute? Bestill din time her