fbpx

Klar for sommeren? Dette må du vite når du skal på bilferie

Skal du ta ferien på fire hjul? Det er det stadig flere som gjør. Selv om bilferien kan gi deg mange opplevelser på kort tid, er det ikke helt problemfritt å bare kjøre avgårde til nye destinasjoner. Det er viktig å ta forholdsregler og planlegge godt. I denne veiledningen får du vite hva du bør vite når du skal på bilferie.

Absolutte anbefalinger for en vellykket bilferie

Enten du skal ut på tropisk langtur eller oppleve Norges skjulte perler, bør du ta forbehold om flere ting: gode dekk, friluftsutstyr, behagelig inneklima og pakking i henhold til nyttelasten.

1. Ha gode nok dekk til turen

Når du kjører langs motorveien, vil du unødig havne i biltrøbbel på grunn av slitte dekk. Det kan være dekkene har feil lufttrykk eller en liten skade som eskalerer, og gjør at du blir nødt til å stoppe opp langt unna nærmeste reparasjonssted. Sjekk derfor alltid kvaliteten på dekkene, og at lufttrykket er riktig. Slik sikrer du god sikkerhet på ferien din, og du unngår penger tapt og sure miner fordi ferieturen endte i bilhavari.

2. Utnytt ferien med friluftsutstyr

Skal du til et naturrikt område med mye å utforske, kan det være du vil ha med deg sommerutstyr på bilferien. Noe vil du ha i bilen og noe på taket. Enten du vil ha med deg sykkel, kajakk, fiskestenger, telt eller hengekøye, bør du sikre at bilen din kan få plass til alt sammen utover bagasjen din. Sikre at bagasjerommet kan romme nok volum, og at bilen har et hengerfeste med nok maksimal tilhengervekt.

3. Sikre godt inneklima for alle

Skal dere til tropiske soner med mye varme og fuktighet, er det spesielt viktig med et godt inneklima i bilen. Selv nyere biler med aircondition-anlegg bør renses fra tid til annen. Anlegget skaper nemlig grobunn for bakterier som ikke er gunstig for verken bilfører eller passasjerer. Med en rens bidrar du til rent klimaanlegg, frisk luft og et helsevennlig inneklima.

4. Pakk etter nyttelasten

Det er ikke uvanlig at biler har god plass, men lite nyttelast. Er dere en barnefamilie som blir fulltallige i bilen, er det viktig at bilen har høy nok nyttelast. Da må dere også ta høyde for bagasje og eventuelt tyngre utstyr. Denne vekten dreier seg om hva du kan tillate av passasjerer, bagasje og taklast. Egenvekten til bilen teller ikke.

Skap en trygg biltur med barn

På bilferie med barn er det særlig tre ting du vil sørge for: god plass, underholdning og ikke minst riktig sikring.

Godt underholdte barn er fornøyde barn. I baksetene er det mulighet for å installere digitalt nettbrett så barna kan se på film og serier. Det er en redning når du vil ha fred og ro på lengre turer!

Har du barn under 135 cm? Disse skal alltid bruke godkjent barnesikringsutstyr som er riktig i forhold til barnets vekt. Er barna over 36 kilo, skal de sikres med bilbelte. Sørg også for god nok benplass for store og små.

Planlegg ladingen godt til elbilferien i Europa

Det kan virke skremmende for mange å bruke elbilen utenlands. Lading av elbil er ikke like rett fram utenfor Norges grenser, selv ikke i nabolandene. Løsningen er altså å planlegge ladingen godt, og gå for en bil med lang rekkevidde.

Dette er våre anbefalinger for elbilferien i Europa:

  • Registrerer alle ladepunkter langs ferieruten.
  • Undersøk alle regler, krav og avgifter for bilister i det gjeldende landet. Noen steder krever at du kan fremvise gyldig forsikringsbevis på bilen.
  • Ta med ladekabel med mode 3 på turen. Det er felles ladestandard for normallading i hele Europa.
  • Gå for en bil som gir lang rekkevidde slik at du slipper rekkeviddeangst. Mercedes EQS er modellen som gir lengst rekkevidde.

Les også: Det viktigste å vite om lading av elbil