fbpx

Hvilke faktorer påvirker elbilens rekkevidde

Når vinteren er på sitt kaldeste og vi opplever sprengkulde, vil dette også ha en merkbar innvirkning på rekkevidden på elbilen. Rekkevidden faller i takt med gradestokken, og det kan derfor være fornuftig og ta noen forhåndsregler og være klar over hvilke tiltak du selv kan gjøre for å begrense tap av bilens rekkevidde.

 
Det er som kjent flere faktorer som påvirker elbilens rekkevidde, og det finnes en rekke variabler som spiller inn. Alt fra sjåførens kjørestil og kjøremønster til kjøreforhold og temperatur, spiller inn på bilens rekkevidde.
 

Temperatur og værforhold

Nyttige tips fra ekspertene på de aller kaldeste dagene, er blant annet at du forvarmer bilen når du er tilkoblet lader fordi bilen da drar nytte av strømnettet og ikke laderen. Elbilens batteri et stort og veier flere hundre kilo. Og krever oppvarming for optimal ytelse.

 
Et annet råd fra eksperten på de aller kaldeste dagene, er å skru varmen i bilen ned, og heller sette på sete- og rattvarmer. Varmeapparatet i elbilen tar mye strøm, og om det enten er veldig kaldt, eller veldig varmt ute, brukes mer energi til klimakontroll i elbilen, fremfor rekkevidde.

 
Et annet nyttig tips fra ekspertene, er å lade bilen om natten. Da vil batteriet være varmt når du starter bilen om morgningen og på den måten brukes ikke energi til å varme opp batteriet.

 
Det samme skjer på sommeren når det er så varm ute at man skrur på elbilens AC system. Dette «stjeler» også raskere kilometer fra rekkevidden.

 
I tillegg er konstruert med varme- og kjølesystemer for å opprettholde optimal batteritemperatur (mellom 15 og 30 grader). Dette krever en del av bilens energiressurser for å sikre batteriets optimale ytelse.
 
Et råd fra ekspertene som er nyttig på de kaldeste dagene, er å gå til anskaffelse av en starthjelp /booster. Det er et lite batteri som kobles til startbatteriet (12V-batteri) i bilen, som gir en ekstra boost når du skal ha start på bilen din. Er batteriet flatt, kan man bruke den ekstra boosten for å få start. Det er billigere og enklere enn å ringe et bergingsselskap og kanskje vente i timevis for å få hjelp.

Lading av elbil

 

Ecodriving – energisparende kjøring

Ecodriving handler om å spare energi og øke rekkevidden ved å være bevisst på eget kjøremønster. Dette kan du «tjene» mange kilometer på. Du bruker naturlig mindre strøm jo roligere du kjører. Når elmotoren bremser opp elbilen, genereres strøm som går tilbake til batteriet. Enkle grep som å slippe gassen tidlig, og kjøre lange avstander uten å bremse, lette på gassen i nedoverbakker, ikke bremse hardt, unngå hurtig akselerering, er også med på å påvirke rekkevidden i positiv forstand.

 
Kort oppsummert vil førere som akselererer mye og kjører i høy hastighet, tømme elbilens batteri raskere, mens rolig kjøring gir lengst rekkevidde.

 
Elbilens dekktrykk kan også ha en innvirkning på rekkevidden. De beste forutsetningene får du ved at dekkene jevnt slitt, og riktig lufttrykk. Ved å opprettholde riktig dekktrykk sikrer du økt kjørelengde, i tillegg til optimal trekkraft og grep på veien.

 
Friksjonen mellom dekkene og veien øker med vann, snø og is, noe som resulterer i økt energiforbruk for å fremdrive kjøretøyet. I tillegg krever kupert terreng med mange bakker også ekstra energi.

 
Elektroniske elementer som lys, radio og annen elektronikk i bilen bruker minimalt med strøm, så på disse områdene er det ingenting å hente.