fbpx
Firehjulstrekk

Bør jeg velge firehjulstrekk?

Høsten er her med sine fine farger og kjøligere temperaturer. Dette minner oss på at det ikke er mange månedene igjen før vinteren står for tur og tar oss ut i måneder med snø, is og vanskeligere kjøreforhold.

Med dette følger også en del tanker rundt hvilke ting som er viktig ved valg av din nye Mercedes, og et av de oftest stilte spørsmålene er «Skal jeg velge firehjulstrekk eller ikke?»

Firehjulstrekk
Her er en Mercedes-Benz GLC 220d med 4MATIC firehjulstrekk. Foto: André Jaskiewicz | Erik Arnesen Helsfyr

 

Se våre kampanjer på Mercedes C-klasse med 4MATIC firehjulstrekk!

Gir godt grep på glatt underlag

For mange står 4MATIC firehjulstrekksystem høyt på ønskelisten ved valg av ny bil og dette er ikke helt uten grunn. Ønsket om fremkommelighet, kjørekomfort og sikkerhet er naturlig ved valg av ny bil og gjenspeiler seg i salget av våre Mercedes-modeller med firehjulstrekk. En bil som trekker godt på alle fire hjul er et smart valg for alle som ønsker godt grep og gode kjøreegenskaper.

Firehjulstrekk
Med god høyde og firehjulstrekk sikrer du deg bedre fremkommelighet på glatte veier. Foto: André Jaskiewicz | Erik Arnesen Helsfyr

 

Hvordan fungerer Mercedes sin firehjulstrekk, 4MATIC?

Mercedes sitt firehjulstrekksystem heter 4MATIC. På A-klasse plattformen, som da innebærer A-klasse, B-klasse, CLA og GLA opererer firehjulstrekksystemet ved at bakhjulene kobles inn ved behov. De er altså forhjulsdrevne inntil systemet oppdager hjulspinn og kobler inn bakhjulene.

Systemet registrerer endringer svært raskt og ABS systemet aktiveres for å bremse ned hjulene som spinner. Du får derfor en elektronisk sperre som fordeler kreftene til hjulene for best mulig veigrep til enhver tid.

Mercedes-AMG E 63S firehjulstrekk
Mercedes-AMG E 63S Stasjonsvogn med firehjulstrekksystemet 4MATIC+. Ved å gå over i «Race»-mode kan du få 100% drift på bakhjulene. Foto: André Jaskiewicz | Erik Arnesen Helsfyr

 

På de øvrige plattformene til Mercedes, altså fra C klasse og helt opptil S plattformen fungerer 4MATIC systemet som et permanent firehjulstrekksystem. Hovedformålet med firehjulstrekk er at alle fire hjulene har trekkraft til enhver tid og i 4MATIC-systemet blir omtrent 55 % av kraften sendt til bakhjulene og 45 % av kraften til forhjulene under normal kjøring.

Allikevel er systemet veldig intelligent, så systemet har også mulighet til å spesialbehandle hvert enkelt hjul slik at det får tilført kraften det trenger, samtidig som det passer på at det ikke blir sendt mer kraft enn hva hjulet kan håndtere.

Mercedes har i mange år gjort dette gjennom aktiv bruk av elektronikk fremfor fysisk kompliserte løsninger i større grad enn sine konkurrenter, som igjen har ført til lavere vekt. Resultatet av dette blir økt sikkerhet med balanserte sidekrefter, bedre veigrep og en kjørefølelse som gir trygghet og stabilitet også i krappe svinger.

 

Firehjulstrekk
Hovedformålet til firehjulstrekksystemet er at alle fire hjul skal ha trekkraft til enhver tid. Foto: André Jaskiewicz | Erik Arnesen Helsfyr

 

Mercedes E-klasse All-Terrain er en sikker vinner i terrenget! Les om vår tur oppover Nord-Norge.

Er det alltid best å velge firehjulstrekk?

Dersom du ferdes mye på fjellet eller andre plasser med vanskelige kjøreforhold, kan firehjulstrekk være et godt valg. Ved normal bykjøring og på tørre veier merker man minimal forskjell ved firehjulstrekk, og kan fint klare seg med trekk på to hjul.

Firehjulstrekk er ofte oppfattet som det tryggeste valget med tanke på kjøring på glatt føre, så da kommer det kanskje litt overraskende på at risikoen anses som noe høyere på biler med dette systemet. Dette er for ordens skyld ikke fordi det i seg selv er farligere med firehjulstrekk enn tohjulstrekk.

Årsaken til dette er at man i mindre grad forstår hvor glatt det kan være fordi man ikke merker at hjulene spinner på samme måte som med en tohjulstrekker. Dette fører igjen til at man ofte velger høyere hastighet enn man muligens ville gjort uten firehjulstrekk. Det er viktig å huske på at man ikke kompenserer med høyere fart selv om veigrepet kan gi en økt følelse av sikkerhet.

Til syvende og sist er det personlige preferanser og behov som blir avgjørende i hva man ender opp med å velge.

 

Firehjulstrekk
Nesten alle Mercedes modeller kan leveres med firehjulstrekk. Alt fra A-klassen og oppover til S-klassen og AMG-modellene har dette som tilvalg. Her er en Mercedes-AMG GT 63 S 4MATIC+. Foto: André Jaskiewicz | Erik Arnesen Helsfyr

 

Hvilke av Mercedes-Benz sine modeller har 4MATIC?

Mercedes har et svært bredt spekter av modeller og alle våre modeller leveres med 4MATIC firehjulstrekk, med unntak av SLC, SL og enkelte AMG biler.

Dersom du lurer på mer angående dette bistår vi gjerne med rådføring. Ta kontakt med oss ved hjelp av skjemaet nedenfor, så skal vi hjelpe deg etter beste evne.

 

Vi tar gjerne kontakt med deg! Legg inn din kontaktinfo her:

     

    Kilder: Mercedes