fbpx
mercedes sl r129

Classic: Mercedes SL (R129) feirer 30 år i 2019

Vi har kjørt jubilanten Mercedes SL (R129)

Med et hav av innovative løsninger og et lekkert design ble Mercedes SL (R129) vist på Geneve Motor Show i 1989. Den nye modellen skulle erstatte SL (R107) som hadde vært i produksjon i nesten 20 år.

mercedes sl r129
Her er vår egen ansatt sin Mercedes-Benz SL 280. Meget pen og velholdt bil i fargen Almandine Red Metallic. Foto: André Jaskiewicz | Erik Arnesen Helsfyr

 

Fjerde generasjon SL – en moderne og sikker roadster

Mercedes SL (R129) er den fjerde generasjonen SL. Bilen ble først lansert med to varianter av rekkesekseren 300 SL og som 500 SL med V8-motor. Legg merke til at bokstavene SL kommer etter tallene på de første modellene, men at de senere modellene har bokstavene SL før tallene. Dette ble forandret i 1993 da Mercedes-Benz omstrukturerte modellnavnene og introduserte blant annet navnet «C-Klasse» på erstatteren for 190 E.

Den nye SL satt nye standarder for passiv sikkerhet. I en bil uten tak er det større risiko for et alvorlig utfall hvis bilen ruller, da den ikke har noe som beskytter de som sitter i bilen. Her oppfant Mercedes-Benz en genial løsning – en automatisk veltebøyle. I løpet av  0,3 sekunder spretter en automatisk veltebøyle opp og beskytter passasjerene.

mercedes sl r129
En automatisk veltebøyle sørger for at passasjersikkerheten er i varetatt dersom bilen skulle rulle. Foto: André Jaskiewicz | Erik Arnesen Helsfyr

 

Den nye SL var en luksuriøs bil

Alle Mercedes SL (R129) ble levert med en fast hard-top som kunne settes på når stofftaket var nede. Det fikk bilen til å se ut som en coupé og gav den selvfølgelig alle fordelene som følger med dette. Minuset med hard-top løsningen er at den ikke kunne legges sammen, så når du skulle ta den av, ville du helst gjøre det hjemme.

Mercedes SL (R129) var den første bilen i verden som hadde helt automatisk sammenleggbart stofftak. Det var en luksus av en annen verden i forhold til tidligere, hvor du måtte dra opp taket manuelt. I tillegg til nye og innovative løsninger hadde SL (R129) digitalt klimaanlegg og godt lydsystem som standard. Dersom du betalte ekstra kunne du få adaptivt dempersystem som automatisk nivåregulerte bilen.

mercedes sl r129
Mercedes SL (R129) var en luksuriøs bil og hadde blant annet digitalt klimaanlegg og godt lydsystem som standard. Foto: André Jaskiewicz | Erik Arnesen Helsfyr

 

En av de mest populære åpne luksusbilene

Helt fra begynnelsen sprengte fabrikken i Bremen sin kapasitet. Allerede i desember 1991 hadde det blitt produsert 52.204 SL (R129) hvorav 25.709 av disse ble produsert kun i 1991.

Produksjonen endte i 2001 og totalt 204.940 biler ble rullet ut av fabrikken, noe som gjorde SL til en av de mest populære åpne luksusbilene den gang.

mercedes sl r129
Det ble produsert totalt 204.940 Mercedes SL (R129). Foto: André Jaskiewicz | Erik Arnesen Helsfyr

 

En klassiker

Mercedes SL (R129) har allerede rukket å bli en klassiker. Det ikoniske designet, 80-talls følelsen og prestisjeimaget gjør at bilen fortsatt er kul. Mercedes SL (R129) føles fortsatt moderne, selv om det i år er 30 år siden den første rullet ut fra fabrikken i Bremen.

Skal du sikre deg et eksemplar, så gå for en bil som er velholdt og som fremstår mest mulig original. Det finnes mange utgaver av SL på markedet, men det er kanskje SL 300 og SL 500 det er flest av. Dersom du er riktig heldig kan du komme over en SL 600 med V12-motor eller en enda sjeldnere AMG-utgave. Disse er riktignok vesentlig dyrere fordi de er sjeldne.

Hvis du kun skal cruise rolig på varme sommerdager vil utgavene med rekkesekser og V6-motor holde i massevis. Hvis du ønsker en morsommere bil er SL 500 med V8-motor en herlig utgave. Dersom budsjettet er større og du ønsker noe helt spesielt bør du se etter SL 600, SL 60 AMG, SL 70 AMG eller den ekstremt sjeldne SL 73 AMG

 

Kilde: Mercedes-Benz

Vil du ha mer informasjon om service og vedlikehold av din klassiske Mercedes-Benz? Da kontakter du oss helt uforpliktende her: