fbpx

Når bør du bytte til vinterdekk

Høsten er her og snøen har allerede meldt sin ankomst i deler av landet. Det betyr også at det etter hvert er på tide å bytte fra sommerdekk til vinterdekk. Å bytte dekk er ikke bare en årsbestemt plikt, men det er også en avgjørende faktor for din sikkerhet og kjøreopplevelse når været blir kaldere og veiene blir glattere.

I denne artikkelen vil vi ta for oss både hvilke regler vi må forholde oss til i forhold til hvilke datoer og mønsterdybde du må ta hensyn til, i tillegg til hvilke faktorer du må ta hensyn til for å sikre at jobben blir gjort riktig og for å opprettholde sikkerheten på veien.

 

Velg riktige vinterdekk

Det kreves mye mer av dekkene dine om vinteren. Å velge riktige vinterdekk handler ikke bare om å ha den rette dekkdimensjonen. Det er også viktig å velge vinterdekk som er tilpasset og godkjent for krevende norske vinterveier. At dekkene har godt veigrep og er tilpasset dine kjøreforhold er derfor viktig. Mange kjører nok mest på saltet tørr eller våt asfalt om vinteren. Men det er når isen plutselig er der eller når våt snø laver ned og kjøres hard og glatt, at gode vinterdekk virkelig viser hva de duger til.

Det finnes to hovedtyper vinterdekk, piggdekk og piggfrie dekk. Hva som er rett for deg, avhenger av flere faktorer. Piggfrie dekk er ofte vanligere i områder med piggdekkavgift, mens piggdekk er ofte vanligere på Vestlandet og Nord for den nordlige delen av Norge. Piggdekk gir bedre grep på våt is og hard snø, mens piggfrie dekk gir fordeler som lavere støynivå.

 

Hvilke regler er det som gjelder

Samferdselsdepartementet har utarbeidet en Forskrift om bruk av kjøretøy. Forskriften gjelder for kjøretøy som har hjul og er konstruert for fart over 30 km/t, og gir krav til hjul på biler og andre kjøretøy. Utgangspunktet er at bilen skal være tilpasset kjøreforholdene. Med dette menes at bilen må ha tilstrekkelig veigrep, og kravene om veigrep veier tyngre enn de fristene som er satt.

Reglene som gjelder, er som følger: Piggdekk kan brukes fra 1. november til og med første søndag etter 2. påskedag skal dekkene ha en mønsterdybde på minst 3 mm. I de nordligste delene av landet, kan du kjøre med piggdekk fra 16. oktober til 30. april, og i samme tidsrom gjelder kravet om minst 3 mm mønsterdybde.

Har du derimot piggfrie vinterdekk, er det ingen frister for dekkbytte, kun et krav om en mønsterdybde på minimum 3 mm i vinterhalvåret. Piggfrie vinterdekk har en gummiblanding og dekkmønster som er for temperaturer tilpasset vinteren.

 
Bytte til vinterdekk – hva er viktig å tenke på

Når du skal skifte dekk på bilen din, er det viktig å ta hensyn til flere faktorer for å sikre at jobben blir gjort riktig for å opprettholde sikkerheten på veien.

  • Tidspunkt for dekkskift: Bytt til vinterdekk når temperaturen begynner å bevege seg ned mot null grader
  • Dekkenes tilstand: Inspiser dekkene for slitasje, og påse at dekkene har en mønsterdybde på minst 3 mm. Sørg for at dekkene er montert med riktig kjøreretning og mønster. Feilmontering påvirker kjøreegenskapene og veigrep.
  • Dekkstørrelse og dekktrykk: Bruk dekk som er riktig dimensjonert for bilen og i henhold til produsentens anbefalinger. Informasjon om riktig dekkstørrelse står i bildens instruksjonsbok. Dekktrykket bør også holde seg innenfor produsentens anbefalinger. Riktig dekktrykk er viktig for veigrepet, drivstoffeffektiviteten og dekkets levetid.
  • Dekkverksted: Om du er usikker på hvordan du skal skifte dekk, eller ikke har riktig utstyr for å skifte dekk, anbefales det å bruke et profesjonelt verksted til å skifte for deg. Mange tilbyr også dekkhotell til sine kunder. Et dekkhotell ivaretar dekkenes kvalitet ved at dekkene lagres i en temperatur som er optimalt for dekkene, samt rengjøres grundig ved innlevering.
  • Monteringsrekkefølge: Når man bytter dekk, start med å løsne mutrene, finn riktig jekkepunkt, jekk opp bilen, skru ut hjulboltene og ta av hjulet. Sjekk at du har rett dekk og rett kjøreretning og moter nytt dekk. Avslutt med å etterstramme hjulboltene.
  • Etterkontroll: Etter at dekkene er skiftet, kan det være lurt å ta en kort kjøretur for å forsikre deg om at hjulene sitter godt og riktig. Nyere biler vil varsle om feil dekktrykk, sjekk derfor dekktrykket etter et par dager, og juster ved behov.

 

Faktorer som blant annet riktig dekkvalg, med korrekt dekkdimensjon og dybde gir deg en tryggere og mer komfortabel kjøreopplevelse på vinterveier. Sørg for at du er forberedt og tar vare på dine dekk, så vil de ta vare deg.