fbpx

Velg riktig elbil som er tilpasset ditt behov

Ifølge Statens Vegvesen utgjør elbiler nærmere 24% av alle registrerte personbiler i Norge. Så langt i 2023 utgjør elbiler rett i underkant av 80% av alle nye biler. Denne andelen vil i tiden fremover også øke på bakgrunn av myndighetens mål om at det på sikt ikke skal omsettes nye bensin- og dieselmotorer.

Sannsynligheten for at du eier har elbil, eller at ditt neste bilkjøp er en elbil, er derfor stor. Med et stort utvalg av elbiler, er det ikke alltid like lett å vite hvilken man skal velge. Det er derfor det er viktig å ta beslutningen basert på behov, og det å finne den perfekte balansen mellom rekkevidde, plassbehov, tilleggsutstyr og økonomi.

 

Rekkevidde – velg etter hvor lang rekkevidde du har behov for

En av de største bekymringene for elbileiere er rekkevidden. Rekkevidden referer til avstanden elbilen kan kjøre på en enkelt ladning.

Det er derfor viktig å vurdere hvor ofte du vil lade bilen og om rekkevidden er god nok til dine daglige kjørebehov. De fleste ønsker seg nok en mye lengre rekkevidde enn behovet tilsier, men dette kan igjen være med på å utelukke elbiler som har andre egenskaper som også er viktig når du skal velge riktig elbil for deg og dine behov.

Rekkevidden på nye elbiler forbedres kontinuerlig, og det fleste elbilene på markedet tilfredsstiller de flestes behov. Man kan også være oppmerksom på at det er flere faktorer som påvirker rekkevidden.

Bilens kjørelengde avhenger primært av batterikapasiteten, kjørestilen, kjøretøyets vekt, samt eksterne faktorer som værforhold, temperatur og underlag.

Hjemmelading med app

 

Plass – hvor mye plass trenger du

Når du investerer i en bil, er det avgjørende å grundig vurdere plassbehovet for å forsikre deg om at elbilen passer til dine spesifikke behov. Start med å analysere dine daglige transportbehov og nøye vurder hvor mye plass som er nødvendig. Dette inkluderer å ta hensyn til hvor mange personer bilen skal ha plass til, mengden bagasjeplass som er nødvendig, og om bilen primært vil bli brukt til pendling med behov for smidighet i bytrafikken.

Familier som står foran et bilkjøp, vil sannsynligvis søke romslige biler med tilstrekkelig bagasjeplass for barneseter, barnevogner og sportsutstyr. På den annen side kan enkeltpersoner foretrekke mer kompakte modeller. Det er viktig å reflektere over hvor mange personer du vanligvis transporterer, og hvor mye bagasje du pleier å ha med deg. Disse faktorene vil være retningsgivende for hvilken type bil som passer best for deg. Spørsmål som om behovet en familiebil med betydelig bagasjeplass, eller er det en bil som primært skal brukes til daglig pendling til og fra jobb er viktige å ta med i vurderingen.

 

Tilleggsutstyr og spesifikke krav

Det finnes et bredt utvalg av ekstrautstyr som er tilgjengelig for elbiler. Alle disse tilvalgene gir deg som fører muligheten til å tilpasse elbilen etter individuelle behov og preferanser. Tenk derfor igjennom hvilke behov du har når det kommer til tilleggsutstyr.

Firehjulsdrift 4MATIC
Firehjulsdrift (4MATIC) gir elbilen bedre trekkraft og stabilitet ved å overføre kraften til alle fire hjulene. Dette er spesielt nyttig under utfordrende værforhold eller på ulendt terreng. Firehjulsdrift forbedrer også veigrep og er populært i SUV-er. Valget av firehjulsdrift avhenger ofte av kjørestil og bruksområde, og kan være nyttig tilleggsutstyr om du ferdes på veier med dårlig fremkommelighet eller bor i områder av landet med snø og is.

Hengerfeste
Hengerfeste er et praktisk tilvalg, men som samtidig begrenser utvalget av elbiler, så dersom du ikke har behov for hengerfeste, er valgmulighetene for elbil større.

Teknologiske funksjoner
Nye elbiler har et bredt utvalg av teknologiske funksjoner. Å vurdere hva som er viktig for deg i et kjøretøy er avgjørende, da avanserte funksjoner kan forbedre både komfort og sikkerhet, men også påvirke prisen. Det er en personlig vurdering av hva som er verdt investeringen for å oppnå ønsket trygghet og komfort i ditt kjøretøy.

Komfortfunksjoner
Det finnes også en rekke tilvalg av komfortfunksjoner. Dette er funksjoner som er designet for å forbedre kjøreopplevelsen ved å tilby bekvemmeligheter og luksus. Dette kan inkludere funksjoner som oppvarmede seter, klimakontroll, justerbare seter, automatisk klimaanlegg og avanserte lydsystemer. Dette er tilvalg som bidrar til å skape en behagelig atmosfære i, og gir sjåfør og passasjerer en mer avslappende og behagelig kjøretur.

 

Økonomi

Sist, men ikke minst, og kanskje det aller viktigste når man skal kjøpe ny elbil, er vel hvilket budsjett man har. De fleste av oss må låne penger ved nybilkjøp. Hvordan vi velger å finansiere et bilkjøp, vil også for de fleste av oss påvirke privatøkonomien. Det er derfor viktig å velge bil ut ifra både ut ifra hvilket behov, men også ut ifra lommeboken. Man kommer ikke utenom at økonomiske hensyn spiller en rolle i valg av elbil.

Det er store variasjoner de ulike bilmerkene imellom, men også innenfor ulike utstyrsnivåer og tilvalg man kan velge mellom. Om man ønsker å holde kostnadene på et minimum, er det viktig å prioritere hvilket utstyr som er viktigst å ha med, og hva man kan klare seg uten.

Om økonomien ikke skulle begrense elbilkjøpet, får man ofte det man betaler for, og man kan forvente at både kjøreopplevelse, komfort og utstyrsnivå øker i takt med prisen.