fbpx
Mercedes-Benz E 220d All-Terrain

Bilferie i Norge – 4 steder du bør oppleve

La oss begynne med å si; for et fantastisk land vi bor i! Vi har vært på kjøretur i sommer og opplevd Norge på langs. Turen startet i Oslo og første dag gikk til Ålesund via Geiranger. Dagen etter kjørte vi til Trondheim hvor vi ble værende i to netter. Fra Trondheim gikk det strake veien til Lofoten med overnatting i Svolvær.

Bilen vi kjørte var en Mercedes-Benz E-klasse All-Terrain, og gjett om det er riktig bil for en slik tur. God plass til det du måtte trenge, luftfjæring og 4MATIC firehjulsdrift gjør denne bilen til en drøm å kjøre på alle typer veier!

Mercedes All-Terrain
Vår Mercedes E 220d All-Terrain foran en meget bratt fjellvegg på vei til Geiranger. Foto: André Jaskiewicz | Erik Arnesen Helsfyr

 

Bilferie på vestlandet

1. Geiranger

Første stopp er bygden Geiranger i Stranda kommune. Her ligger Geirangerfjorden som også er å finne på UNESCO sin verdensarvliste. Fjorden er rundt 16 km lang og fjellene reiser seg opp mot 1.700 m.o.h. Vi kjørte E6 gjennom Lillehammer, riksvei 15 fra Otta og videre inn på riksvei 63. Her får man en variert vei hvor man begynner med å kjøre 4-felts motorvei og ender med trange, men fantastiske fjellpasseringer.

Vakre fjell og fjorder

Fra Flydalsjuvet har du full utsikt over Geirangerfjorden. Her er det en fin rasteplass og man kan strekke litt på benene. Dette er kanskje ett av Norges mest kjente utkikkspunkt. Flydalsjuvet ligger lett tilgjengelig langs riksvei 63, ca. 4 km fra Geiranger i retning Grotli. Vi anbefaler å stoppe på Dalsnibba like før Geiranger for en enda mer spektakulær utsikt.

 

Geiranger
Utsiken over Geirangerfjorden fra Flydalsjuvet. Kanskje en av Norges mest kjente utsikter. Foto: André Jaskiewicz | Erik Arnesen Helsfyr

 

Magisk

Fra Ørnesvingen får du sett litt mer av fjorden etter å ha kjørt opp en meget bratt og vakker vei. Ørnesvingen er lokalisert i Ørnevegen på Riksvei 63. Ørnevegen er bygget opp av 11 hårnålssvinger og høyeste punkt er 620 m.o.h. Herfra kan man se fossene «De syv søstre» og fjellgården «Knivslå».

Spesielt spektakulært er det når kveldssolen lyser nedover fjellsiden og danner et spektakulært lys.

 

Geiranger
Magisk utsikt fra Ørnesvingen og ned på fossene «De syv søstre». Foto: André Jaskiewicz | Erik Arnesen Helsfyr

 

Ferger

Flere veistrekninger i Norge innebærer at man må kjøre ferge. Vi opplevde kort ventetid og god plass på alle fergene vi kjørte. Vi anbefaler at du sjekker om strekningen du velger å kjøre innebærer ferge og om det er raskest dersom du velger fastlandet eller sjøen.

Et lite tips dersom du skal kjøre langt er at en fergetur ofte kan gi et deilig avbrekk fra kjøringen samtidig som man fortsatt beveger seg mot destinasjonsmålet.

 

Mercedes-Benz E 220d All-Terrain
Mercedes-Benz E 220d All-Terrain på fergetur. Foto: André Jaskiewicz | Erik Arnesen Helsfyr

 

2. Ålesund

Fra Geiranger til Ålesund er det en kjøretur på 108 km som tar rundt 2 timer og 30 minutter. Den innebærer en ferge fra Eidsdal til Linge.

Her finnes flere alternative ruter som tar noe lengre tid, som blant annet ferge fra Geiranger til Hellesylt. Dersom du har god tid er denne fin å ta da det gir deg muligheten til å se Geirangerfjorden fra båten.

 

Ålesund
Utsikt over vakre Ålesund fra Aksla. Foto: André Jaskiewicz | Erik Arnesen Helsfyr

 

Jugendbyen

Ålesund er en fantastisk flott by og har en tett bebyggelse av hus i Jugendstil etter at byen ble bygget opp igjen etter bybrannen i 1904. I sentrum kan man rusle rundt idylliske Brosundet hvor det er gode shoppingmuligheter. Ønsker man å komme seg litt opp i høyden er det en kort tur til toppen av Aksla både til fots og med bil.

Der kan man ta det velkjente portrettet av Ålesund og nyte utsikten. På toppen er det en koselig kafé hvor man kan ta seg en velfortjent matbit.

 

Ålesund
Brosundet i sentrum av Ålesund. Foto: André Jaskiewicz | Erik Arnesen Helsfyr

 

3. Trondheim

Fra Ålesund kjørte vi E136 og tok båten fra Vestnes til Molde. Fergen tar rundt 35 minutter og er et fint sted å ta en liten pause fra kjøringen. Fra Molde holdt vi oss på E39 til vi var fremme i Trondheim. Hele turen tar ca 5 timer og 45 minutter.

Veiene er varierte, men generelt gode. Her kjører man i vakkert fjellandskap, gjennom jordbruksområder og ender til slutt på en fin motorvei inn til Trondheim.

 

Trondheim
Den gamle bybro med utsikt over de gamle trehusene langs Nidelven. Foto: André Jaskiewicz | Erik Arnesen Helsfyr

 

Sjarmerende

Trondheim er en sjarmerende by. Den er også Norges tredje største by. Her finnes mange gamle trehus både langs Nidelven og lengre inn i byen. Spesielt kjent er kanskje Bakklandet som er den første forstaden til Trondheim med røtter tilbake til 1600-tallet. Ikke så langt unna ligger Nidarosdommen som en enda større turistattraksjon. Noen hundre meter derfra finner vi Den gamle bybro som er ett av Trondheims kanskje mest kjente fotomotiv. Eller hvert fall utsikten fra den. En tur innom Pirbadet er å anbefale etter en god og lang byvandring.

 

Trondheim
Utsikt fra den gamle bybro. Foto: André Jaskiewicz | Erik Arnesen Helsfyr

 

4. Lofoten

Etter et hyggelig opphold i Trondheim var vi på vei videre til Nord-Norge. Her er det i hovedsak to veier du kan velge, enten Helgelandskysten langs Fv17 eller E6 over Saltfjellet. Førstnevnte tar betraktelig lengre tid og har flere ferger, men landskapet derimot er helt fantastisk. Vi måtte dessverre spare litt tid og valgte E6 denne gangen. Definitivt en mindre spennende vei, men man får hvert fall kjøre gjennom den ikoniske Nord-Norge porten.

 

Mercedes E-klasse All Terrain
Mercedes E 220d All-Terrain foran porten inn til Nord-Norge. Foto: André Jaskiewicz | Erik Arnesen Helsfyr

 

Pris på Mercedes E-klasse All-Terrain finner du her

Lofoten ligger et stykke ut mot norskehavet og er kjent for sine majestetiske fjell og natur. Her finnes vakre hvite strender hvor det stadig er flere som surfer. Lofoten har også sterke bånd til vikingtiden. Blant annet er Lofotr Vikingmuseum rekonstruert slik det mest sannsynlig så ut i vikingtiden, og skal ha vært det største huset noen gang funnet fra da vikingene regjerte.

 

Lofoten
Vakkert landskap i Lofoten. Foto: André Jaskiewicz | Erik Arnesen Helsfyr

 

Hvordan komme seg til Lofoten?

Det er mange måter å komme seg til Lofoten på. Vi valgte å kjøre E6 frem til Bognes og tok fergen videre over til Lødingen. Herfra kjørte vi E10 inn til Svolvær. Det er stort sett gode veier og meget imponerende landskap med store og spisse fjelltopper. Dersom du ønsker en lengre båttur er strekningen Bodø til Moskenes å anbefale. Da havner du nesten helt ytterst på Lofoten, like ved Å. Det er også mulig å komme seg dit med både fly og Hurtigruten.

3 ting du må huske å gjøre i Lofoten:

  • Lei en rorbu for overnatting.
  • Gå opp på en av de vakrefjelltoppene som Reinebringen eller Håen på Værøy.
  • Bli med ut på sightseeing i en fiskebåt.

 

Lofoten
Utsikt over Lofoten. Photo by Cyrill Hänni on Unsplash

 

Totalt endte vi på 3.900 kilometer tur/retur Oslo. Vi kjørte bil hele veien og hadde ikke noen problemer med å komme oss rundt. Mange tenker nok at store deler av Norge må oppleves til fots, men vi kan bekrefte at alle stedene vi var kan nås med bil. Håper dette inspirerer til å oppleve Norge.

Les mer om Mercedes E 400d All-Terrain

 

Vi tar gjerne kontakt med deg! Legg inn din kontaktinfo her:

     

    Kilder: Mercedes