fbpx
dagstur fra oslo

Dagstur fra Oslo med bil – Se tipsene!

Dagstur fra Oslo med bil

En dagstur fra Oslo med bil kan by på mange flotte opplevelser. Det finnes fjelltopper, miniatyrbyer, vakre svaberg, festninger og mye mer med bare et par timers kjøretur. Få tips til turen her.

dagstur fra oslo
Det er mye å oppleve kun et lite stykke fra Oslo. Her er vi på tur i en Mercedes-AMG A 45 S som er en opplevelse i seg selv. Foto: André Jaskiewicz | Erik Arnesen Helsfyr

 

Dagstur fra Oslo, tips til tur: Verdens Ende

Verdens Ende ligger omtrent to timer fra Oslo og kjøreturen er rundt 135 kilometer lang. Den raskeste veien dit er å følge E18 til Tønsberg, og så følge den koselige og svingete riksvei 308.

Det er ute på sydspissen av Tjøme du finner Verdens Ende, og her er det badestrender, svaberg, holmer og en nydelig utsikt mot Skagerak. Det kjente vippefyret er bygget av rullesten hentet fra Tjømes strender.

En molo tar deg ut til holmene og skjærene, noe som gjør at du kommer et stykke ut slik at du får den beste utsikten. Verdens Ende er en del av Færder Nasjonalpark.

dagstur fra oslo
Verdens Ende er kjent for sitt vippefyr laget av sten fra Tjømes strender. Foto: André Jaskiewicz | Erik Arnesen Helsfyr

 

Fredriksten festning i Halden

Fredriksten festning ligger halvannen time fra Oslo og kjøreturen er på rundt 120 kilometer. Festningen ligger i Halden og den raskeste veien dit er å ta E6. Men hvis du vil kjøre en morsommere vei med flere flotte naturopplevelser kan vi anbefale en alternativ rute.

Da kjører du E6 frem til Vinterbro hvor du bytter til E18 og holder deg på den til du kommer frem til Sekkelstenkrysset. Der svinger du av på Riksvei 124 som etterhvert går over i Haldenveien, og denne veien fører deg i riktig retning mot Halden.

Når du kommer frem til Fredriksten festning vil du møte Norges største, viktigste og mest ærerike festning. Denne ble påbegynt i 1661 og har derfor over 350 år med spennende historie. Her finner du museum, kafé og en fantastisk utsikt både over Halden og inn mot Sverige.

dagstur fra oslo
Fredriksten festning er over 350 år gammel og har en spennende historie. Foto: André Jaskiewicz | Erik Arnesen Helsfyr

 

Lillehammer

Kjøreturen til Lillehammer tar rundt to timer og er på 180 kilometer. Dette er byen som i 1994 holdt de olympiske vinterleker, og mange av anleggene kan besøkes. Byen er sjarmerende med sine små og fargerike trehus, og den er kjent for å ha fin natur.

I Lillehammer er det mye å gjøre både sommer og vinter, og du finner blant annet et av Norges største friluftsmuseum med mange bygg som strekker seg tilbake til 1200-tallet.

I nærheten av Lillehammer kan du finne flere andre spennende attraksjoner som Vegmuseet, familieparker, alpinanlegg, og mye annet gøy for både store og små.

dagstur fra oslo
Utsikt over Lillehammer fra Lysgårdsbakken. Foto: André Jaskiewicz | Erik Arnesen Helsfyr

 

Rjukan og Gaustatoppen

Turen til Rjukan tar i underkant av tre timer, og strekningen er på rundt 180 kilometer. På veien vil du se mye fin natur, og når du kommer frem til Rjukan er det mange attraksjoner å se.

Noen av disse er Solspeilet på Rjukan, Vemork kraftstasjon, Krossobanen, og sist, men ikke minst, Gaustatoppen.

dagstur fra oslo
Såheim kraftstasjon dannet sammen med Vemork grunnlaget for industriproduksjon på Rjukan. Foto: André Jaskiewicz | Erik Arnesen Helsfyr

 

Gaustatoppen er av mange omtalt som Norges vakreste fjell og ligger 1883 meter over havet. Utsikten er spektakulær og fra toppen kan du se 1/6 av Norge på en dag med godt vær.

Toppen kan nås til fots gjennom flere forskjellige ruter, men det finnes et alternativ til å komme seg opp på. Den raskeste og enkleste måten er rett og slett å ta Gaustabanen. Den historiske banen bruker 15 minutter til toppen og har en meget spennende historie bak seg.

dagstur fra oslo
Mercedes-Benz Geländewagen med Gaustatoppen i bakgrunnen. Foto: André Jaskiewicz | Erik Arnesen Helsfyr

 

Mørkgonga

Mørkgonga ligger en time fra Oslo og kjørestrekningen er på rundt 56 kilometer. Du kjører over Sollihøgda og tar av E16 ved Sundvollen hvor du fortsetter et lite stykke innover Åsaveien.

Når du kommer frem til parkeringsplassen begynner turen oppover til magiske Mørkgonga – en markert sprekk i lavaplaten som dekker Krokskogen. Sprekken ble dannet ved at smeltemasse fra dypet størknet i overflaten, før den så eroderte bort gjennom tiden.

For å komme opp til sprekken kan du enten gå en lettere rute gjennom Skardet, eller følge en temmelig bratt sti som går direkte opp til Mørkgonga. Oppover den bratte stien ender du til slutt med å gå gjennom sprekken hvor du kan holde deg fast i en stålvaier på veien opp. Det anbefalte alternativet er å gå gjennom Skardet grunnet rasfare på den direkte stien.

dagstur fra oslo
Mørkgonga er en markert sprekk i lavaplaten og er et spektakulært syn. Foto: André Jaskiewicz | Erik Arnesen Helsfyr

 

Reis trygt på dagstur fra Oslo

Før du reiser på dagstur med bilen din kan det være lurt å være sikker på at bilen din er i god teknisk stand.

Vi har satt sammen en artikkel med hvilke punkter du burde sjekke, hva du burde ha med deg og hvordan du pakker bilen din riktig.

Les mer om hvordan du gjør bilen din ferieklar her.

 

Ønsker du å snakke med oss? Da kontakter du oss helt uforpliktende her:

     

    Kilde: Visit Norway