fbpx
Ferieklar bil

Slik gjør du din bil ferieklar

Ferieklar bil i en fei!

Det å ha din bil ferieklar før du drar på bilferie kan være avgjørende for en vellykket tur. Se hva du bør sjekke, hva du bør bytte og hvordan du burde pakke. Nederst i artikkelen finner du en oppsummerende sjekkliste.

Ferieklar bil
Med ferieklar bil kan du unngå overraskelser med bilen som er enkle å forhindre. Foto: André Jaskiewicz | Erik Arnesen Helsfyr

 

En kontroll av bilens tekniske stand er et godt utgangspunkt

En bil i god teknisk stand er et godt utgangspunkt for en ferieklar bil. En enkel teknisk sjekk av bilen kan utelukke småfeil og slitasje som potensielt kan ødelegge hele ferien.

Hvis du har teknisk kompetanse kan du ofte gjøre kontrollene selv, men dersom du er usikker kan du bestille time på et av våre Mercedes-Benz verksteder, så hjelper vi deg gjerne.

 

Sjekk ditt bilbatteri

En gjenganger er at bilen får startvansker på grunn av batteriet. Sjekk derfor batteriets tilstand og ladekapasitet. Dette kan du gjøre med et multimeter dersom du har tilgang på det, men husk å følge anbefalte instrukser for å ikke få støt eller skade bilens batteri og/eller elektriske system.

Dersom du kjører mindre enn 10 kilometer daglig er det stor sannsynlighet for at du burde lade batteriet før du drar på ferietur. En elektronisk overvåket batterilader sørger for at du får riktig spenning.

 

Bremsene dine er viktige

En visuell kontroll av bremser gir deg svaret på om du bør bytte bremseklosser eller skiver før ferieturen. Samtidig bør man ha så ny bremsevæske som mulig. Er du usikker på når den er byttet, eller om det er lenge siden sist, bør denne byttes.

Kokepunktet på bremsevæsken blir lavere for hvert år som går, og du kan i verste fall risikere at væsken koker når du bremser, noe som videre gir bremsesvikt.

Vi har mange svingete veier med bratte fjell i Norge hvor bremsene fort kan bli varme, og da er det viktig med bremser som er i orden.

 

Dekk og dempere

Når du skal kjøre langt sliter du dekk fortere enn du er vant med, da du kjører mange kilometer på mye kortere tid enn vanlig. Derfor er det viktig at du har god mønsterdybde før du reiser. Kravet til mønsterdybde på sommerdekkene er 1,6 mm for personbiler, men det anbefales at du har minimum 3 mm.

Riktig lufttrykk gir lavere drivstofforbruk, noe som gir lavere utslipp og bedre økonomi. Følg produsentens anbefaling og husk å øke trykket dersom du laster bilen tyngre enn normalt. Det gjelder også for reservehjulet dersom du har det.

Det er ikke bare dekkene som sørger for at du har godt veigrep. Dempere har en stor innvirkning og bør også kontrolleres før ferieturen. En visuell test kan utelukke lekkasjer og knekte fjærer, og du kan også ta en gyngetest. Det gjør du ved å gynge på hvert av bilens fire hjørner. Dersom bilen fortsetter å gynge etter at du har sluttet  er det et tegn på slitte dempere.

 

Ny olje, oljefilter og frostvæske

Normalt sett gjøres oljeskiftet årlig eller etter bilens serviceintervall. Oljen sørger for å smøre motoren godt samtidig som den både kjøler og leder bort varmen fra vitale motordeler. Hvis det er lenge siden du har skiftet olje og oljefilter, bør dette gjøres.

Bilens frostvæske bidrar til å heve kokepunktet og sørger også for å smøre og hindre korrosjon i kjølesystemet. Dersom det er lenge siden du har byttet ut frostvæsken er det lurt å gjøre dette før en lengre ferietur.

Har du kun lyst til å ta en dagstur fra Oslo med bilen? Få tips til dagsturer her.

God sikt med velfungerende lys og vindusviskere

Dersom du har en bil hvor det er enkelt å skifte lyspærer selv bør du ha med ekstra deg lyspærer på turen. Det er viktig at lysene på bilen er i orden slik at veien blir godt opplyst om kvelden og at du er synlig for dine medtrafikanter. Noen steder kan det være vanskelig å få tak i lyspærer til din bil, og da er det greit å ha med ekstra.

Med gode vindusviskere er du sikker på å få best mulig sikt når regnet øser ned. Vindusviskere som begynner å bli slitte klarer ikke å ta unna vannet på en god nok måte og lager ofte irriterende lyder. Det er anbefalt å bytte vindusviskere samtidig som du skifter til sommer- eller vinterhjul.

Ferieklar bil
En bil som er pakket riktig kan redde liv i en kritisk situasjon. Foto: André Jaskiewicz | Erik Arnesen Helsfyr

 

Pakk bilen riktig når du drar på tur

Trafikksikkerhet og kjøreegenskaper er to viktige stikkord her. Den tyngste bagasjen skal alltid ligge lavest og lengst mulig frem i bagasjerommet. Det gir bilen et lavere tyngdepunkt og derfor også bedre kjøreegenskaper enn hvis du legger den tyngste bagasjen øverst.

I tillegg ivaretar du trafikksikkerheten ved at bagasjen ikke kommer flyvende under et bråstopp. Alle løse gjenstander bør sikres og plasseres inntil baksetene i bagasjerommet, eller inntil forseteryggen dersom de plasseres på gulvet i baksetene. Selv et lite kamera kan bli et dødelig prosjektil ved et bråstopp.

 

Husk disse tingene

Refleksvest og varseltrekant må være lett tilgjengelig og er påbudt å ha med. Skulle uhellet først være ute, så er dette to enkle gjenstander som sørger for å varsle andre trafikanter samtidig som de gjør deg synlig.

Ta alltid med deg reservenøkkelen til bilen. Det kan ta lang tid å få tak i en ny nøkkel, og da er det greit å ha en reservenøkkel i bakhånd. Sjekk også at begge nøkkelsett ikke har gamle batterier.

Før du reiser bør du også sjekke din forsikring og hvor mange kilometer du har igjen på kjørelengden din.

 

Her er en forenklet sjekkliste

 • Sjekk batteriet
 • Sjekk bremser
 • Bytt nødvendige væsker ved behov: olje, frostvæske og bremsevæske
 • Sjekk dekk og lufttrykk
 • Sjekk dempere
 • Ta med deg ekstra lyspærer hvis de kan byttes lett
 • Sørg for å ha nye vindusviskere
 • Pakk bilen riktig
 • Husk refleksvest og varseltrekant
 • Husk reservenøkkel
 • Sjekk kjørelengde på forsikringen din

 

Er du usikker på den tekniske tilstanden på din Mercedes-Benz og ønsker å bestille time for å ta en sjekk? Da kontakter du oss helt uforpliktende her:

   

  Kilde: NAF